hugs Pictures, Images and Photos

30.4.10

Trafik tırmık t t t

Çok didaktik olmayı başaramıyorum ben.
Kopyala yapıştır da bi yere kadar.
Daha çok deneyimlerimi yazmak takıldıklarımı soruşturmak daha iyi gelicek sanki.
Mesela bugün kızlardan biri diğerini tırmıklamış, annesi de dayandı kapıya tabi. Ama nasıl olurlar, siz nerdeydinizler.
20 tane gözümün olmasını çok istedim o an.
Ama yok tabi sadece 2 tane, birisi de ameliyatlı ve yarım gören zaten.
Neyse o içini döktü rahatladı. Ama bende o saatten bu yana bir sıkıntı.
Ne yazıkki okulöncesi eğitim hala çocuk bakıcılığı olarak görülüyor ülkemizde. Kadın evdeki diğer çocuklarına bakabilmek için gönderiyor okula çocuğunu .
Hal böyle olunca da sen çocuk bakıcısı olmaktan öteye gidemiyosun onun gözünde.
Halbuki okulöncesinde uygulanan sistem belki de ülkede uygulanan en iyi eğitim sistemi.
Yaparak yaşayarak öğrenme benim en çok önem verdiğim kuramlardan birisi.
Bugün mesela trafik kurallarını çok eğlenerek öğrendik biz. Hepsinin de harika öğrendiğine bahse girerim.
Trafik işaretleri yaptık kestiğimiz kağıtlarla boyadık yapıştırdık.
Tahta bloklarla yollar yaptık. Düz çizgiyi ve düz çizgiden yürümeyi kavradık. Biraz da denge tabi.
Dikdörtgen kesilmiş plakalara öğrendiğimiz numaraları  yazdık. Çaktırmadan daha önce öğrendiğimiz sayıları da pekiştirmiş olduk. O plakaları iplere geçirdik ve bağladık. Yine çaktırmadan bağlamayı öğrendik.
Otobüs sesi çıkardık. Birisi ambulans oldu.
Karşıdan karşıya geçerken önce sağa sonra sola baktık. Sağımızı solumuzu unutmamak için sağ elimize kırmızı ip bağladık.
Yeşilde geçtik
Kırmızıda durduk
E sen de bir dur ama artık hay kahrolası tırmık

Resim için : TIK

29.4.10

Sepet


Nasıl mı yapılır.
TIK TIK
TIK

28.4.10

Düşünce tohumları ekmek

Eğer domates istiyorsanız, havuç ekmezsiniz. Yüksek bir özsaygı talep ettiğinizde, olumsuz düşünce tohumu atmazsınız. Zihnimize ektiğimiz tohumlar sahip olduğumuz düşüncelerimiz-dir; bunlar olumlu ya da olumsuz bir şekilde "kendi kendinle konuşmadır". Moralimizi bozan ya da bizi gerileten sözcükleri ne kadar çok kullanırız: "Matematiğim berbat."; "Filanca ben¬den nefret ediyor."; "Hiçbir şeyi doğru dürüst beceremiyorum." Bütün bu düşünceler yarın olacağınız kişiyi geliştirecek tohumlardır. Çocuklarınıza kendi kendileriyle konuşmada yardımcı olun. Küçük kâğıt parçalarının her birine bir olumlu düşünce yazın. Herkes en az beş tane böyle kâğıt hazırlasın. Sonra herkes bunları katlasın. Katlanmış kâğıtları alın, toprağa çukur açıp bunları gömün. Üzerine güzel bir bitki dikin ya da toprağa gömülen kâğıtların üzerine yeşerecek tohumlar atın; böylece ailedeki herkes en çok istediği şeyle ilgili düşüncelerin tohumunu unutmayacaktır.

365 Ways to Help Your Children Grow Sourcebooks Inc.

22.4.10

Özgürlük

23 Nisanı anlatırken bugün bizimkilere minik bir özgürlük denemesi yaptık.
Dedim ki bir oyun bu çığlık atmak isteyip atamıycaksınız ve sadece ağızlarınız açık kalıcak, ben elimi şıklatınca istediğiniz kadar çığlık atabilirsiniz.
İstedim ki engellenmenin ve özgürce dilediğini yapabilmenin farkını yaşayarak anlasınlar.
Sonra anlatın bakalım özgürlük ne demek sizin için dedim
Soyut kavramları öğretmek çk zor 6 yaş ve altı çocuklara aslında.
Neymiş
Gülmekmiş özgürlük
Çığlık atabilmekmiş
Uçurtma uçurabilmekmiş
Uçağa binebilmekmiş
Yardım edebilmekmiş
Yemek yiyebilmekmiş
Hayal kurabilmekmiş
Oyuncak alabilmekmiş
Öylemiş onlara göre işte
Onlara göre olan bir dünyayı seviyorum aslında.
Resimler bugünkü 23 Nisan gösterisindeki oğlum
sonra Gamze sonra Yaprak sonra İlayda sonra Sümeyra

7.4.10

365 Öneri

Kendine Saygı Duymak

Çocuktaki kendine saygı çok küçükken biçimlenmeye başlar ve gün gün oluşmaya devam eder. Kendine saygı yetersizliklerimizi görüp kim olduğumuzu kabullenmekten ve hâlâ kendimizi sevmeyi tercih etmekten kaynaklanır. Çocuktaki özsaygı her başarılı karşılıklı etkileşim deneyiyle, iyi yerine getirilen görevle ve ulaşılan amaçla olduğu kadar, sevilen bir kişinin güzel sözleriyle de gelişir. Özsaygı muazzam başarılara dayanmaz. Kendine saygı çocuğun kendi hayatını düzenleyebildiği ve bunu iyi yapabildiği inancını oluşturan küçük günlük görevlerle sağlanır.

"Kendi öykümüzün kahramanıyız."
—Mary McCarîy

Kendini iyi Hissetme Not Defteri

Aile fertlerinin her birine yazmak için telli küçük bir not defteri veya günlük satın alın. Her akşam yemekten sonra ya da yatmadan önce herkes o gün içinde kendisini iyi hissetmesine neden olan altı şeyi yazsın. Amaç hepimizin sahip olduğu olumlu deneylere odaklan¬maktır. Kötü ve can sıkıcı yaşantılar hatırlanırken, çoğu kez basit bir gülümseme, teneffüsteki eğlenceli bir oyun, görülen bir yavru kuş ya da bir fıkraya patlatılan kahkaha unutulur gider. Yazılanların paylaşılması ya da mahrem tutulması konusunda kendinizi serbest hissedin. Eğer çocuklardan biri yazamayacak kadar küçükse, resim çizebilir ya da bir başkasına yazdırabilir. Eğer aklına hiçbir şey gelmezse,yuvada oynanan oyunlar, okuldan eve birlikte gelinen arkadaşlar ya da severek yenilen bir yemek gibi, o günün olaylarını hatırla¬ması için çocuğa yardımcı olun. Ailenizi her gün olumluyu arayan ve bulan bir aile haline getirin.

İyi Özellikleri Öne Çıkarın

Kendine saygı, insanın hayatı boyunca gelişen bir şeydir. Bu, kişinin kendine inancı, kendindeki iyi özel¬likleri görme yeteneğiyle olduğu kadar, aynı zamanda yaptığı seçimlerle ilgili gelişen bir güvendir. Çocuklar davranış ve görüş açısından ebeveyn ya da kardeşlerine çok fazla bağımlı oldukları için, aile özgüvenlerinin gelişmeye başladığı ilk mekândır. Herkesin iyi özellik¬leri üzerine neşeli bir hava içinde konuşmaya zaman ayınn. Her birinin elini bir kâğıt parçası üzerine koyup etrafını çizin. Her eli ayrı ayrı ele alıp o elin sahibi hakkında konuşun. Neyi iyi yapıyor? Onda sevdiğiniz nitelikler neler? Aileye nasıl katkıda bulunuyor? Hangi özelliklere sahip? Bütün bunları çerçevesi çizilmiş ellerin içine ve etrafına yazın. Bunu bütün aile fertleri için yaptıktan sonra herkesin görebileceği şekilde bir yere asın. Zamanla başka özellikler aklınıza gelirse, bunları da resimlere eklemekten çekinmeyin.

Kendimi Beğeniyorum Duvar Afişi

Zaman zaman yapmamız gereken şeylere, öğrenmeye çalıştığımız yeni becerilere ve düzeltmemiz gereken özelliklere o denli odak¬lanırız ki, ne kadar önemli bir şahsiyet haline gelmiş olduğumuzu gözden kaçırırız. Bunun için zaman ayınn; yapmayı sevdiğiniz şeyleri, arkadaşlarınızı, olmak istediğiniz kişiliği takdir edin. Herkes eline bir karton, makas, yapışkan, fotoğraflar ve eski dergiler alsın. Amaç, kendi¬nizi anlatan bir duvar afişi yapmaktır. Sevdiğiniz her şeyi koyun. Üzerine yazı yaz¬maktan çekinmeyin; arkadaşlarınızın, ailenizin resimlerini, hobilerinizle ilgi alanlarınızı ve hatta gurur duyduğunuz bir ev ödevini yapıştırın. Herkes kendi duvar afişini göğsünü gere gere asabilir. Bu proje herkesin birlikte yapmasına yöneliktir; yalnızca çocuklar için değildir. Anne-babanın da kendi iyi özelliklerine bakmalarını arzu ediyoruz.

Halay
Güne herkesin moralini yükseltecek bir şekilde başlayın! Aile el ele tutuşup halka olsun. Halka halinde yürüyerek, koşarak, hoplayarak ya da ayak¬larınızın ucuna basarak aşağıdakilere benzer sözleri tekrarlayın. Bunlar; birbirimizi seviyoruz, iyi kalpliyiz, zekiyiz, keyifliyiz, birbirimizle geçini¬yoruz, yardım etmeyi seviyoruz, biz bir ekibiz gibi, ailenizi yansıtan ve herkesin inandığı sözcükler olmalıdır. En yaşlı olan bir cümle söylesin, ötekiler bu cümleyi birkaç kez tekrarlasın. Tekerlemeyi isteyen herkes istediği zaman değiştirebilir; ancak her tekerlemenin herkes tarafından en az üç kere tekrarlanmasını sağlayın. Büyük çocuklar (8 yaş ve üzerindekiler) bunun aptalca bir şey olduğunu düşünebilir, ama küçükler çok eğlenecektir. Anne-babasının gülümsemesinden ve kendileriyle birlikte el ele tutuşup yürüdüğünü görmek¬ten çok memnun olacaklardır.

Özel İltifatlarda Bulunmak

Birisine iyi yaptığı bir şeyi söylerken çoğu kez genellemelerle yetiniriz: Çok iyi bir iş becerdin, harika bir annesin, temizlediğin için teşekkürler, iyi bir öğrencisin, gibi... Zaman zaman akşam yemeğinden sonra "Aynntıya Gir" oyunu oynayın. Herkes aile tarafından iltifat alma fırsatını bulacaktır. Önce genel bir şeyi belirterek başlayın, sonra giderek ayrıntıya girin. Bazı örnekler verelim: Harika bir annesin; nefis yemekler pişiriyorsun; karnıyarığı mükemmel pişiriyorsun; börek tam kıvamındaydı; yemeklere ne katacağını çok iyi biliyorsun; senin süt¬lacının üzerine yok gibi... Ve başka bir örnek: Bu sabah çok iyi bir iş yaptın; Yatağını söyletmeden topladın; Çarşafını şiltenin altına soktun; Yatak örtüsünü pek güzel yaydın; Bebeklerini pek güzel yerleştirdin gibi... Çocuklar yaptıkları şeyler arasında hoşunuza gidenleri kesin bir ifadeyle duymak ihtiyacı içindedir; bunu duyarlarsa, tekrarlarlar!

Olumlu Düşünce Tohumlan Atmak

Eğer domates istiyorsanız, havuç ekmezsiniz. Yüksek bir özsaygı talep ettiğinizde, olumsuz düşünce tohumu atmazsınız. Zihnimize ektiğimiz tohumlar sahip olduğumuz düşüncelerimiz-dir; bunlar olumlu ya da olumsuz bir şekilde "kendi kendinle konuşmadır". Moralimizi bozan ya da bizi gerileten sözcükleri ne kadar çok kullanırız: "Matematiğim berbat."; "Filanca ben¬den nefret ediyor."; "Hiçbir şeyi doğru dürüst beceremiyorum." Bütün bu düşünceler yarın olacağınız kişiyi geliştirecek tohumlardır. Çocuklarınıza kendi kendileriyle konuşmada yardımcı olun. Küçük kâğıt parçalarının her birine bir olumlu düşünce yazın. Herkes en az beş tane böyle kâğıt hazırlasın. Sonra herkes bunları katlasın. Katlanmış kâğıtları alın, toprağa çukur açıp bunları gömün. Üzerine güzel bir bitki dikin ya da toprağa gömülen kâğıtların üzerine yeşerecek tohumlar atın; böylece ailedeki herkes en çok istediği şeyle ilgili düşüncelerin tohumunu unutma¬yacaktır.

Herkes Başrol Oynasın

Birisine sadece ilgi göstermek bile özsaygı geliştirebilir. Ailedeki herkese başrolü oynaması için beş ile on dakika süre verin. İstediklerini söyleyip istedik¬lerini yapsınlar. Şarkı söylemek, hikâye anlatmak, şiir okumak, futbolun kural¬larını sıralamak, sihirbazlık yapmak, fıkra anlatmak gibi... Dinleyenler hiçbir şekilde eleştirel tavır koymamalı, sadece dinlemeli, izlemeli, gülmeli ve alkışlamalıdır. Kendini olduğu gibi ifade ederken bütün aileyi yanında hissetmek çok güzel bir şeydir.


Biz Mükemmel Bir Aileyiz, Çünkü...

Her aile birçok açıdan mükemmeldir. Halka oluşturarak oturun ve her aile ferdi şu cümleyi

kendisine göre tamamlasın: "Biz mükemmel bir aileyiz, çünkü..." Birlikte yapmaktan

hoşlandığınız şeyler, evin düzeni nasıl sağlanıyor, paylaştığınız hedefler gibi düşünebildiğiniz

bütün olumlu özellikler tamamlayıncaya kadar devam edin. Bir aile olarak yaşamak zaman,

sevgi ve cesaret gerektirir, bu nedenle hepinizin ne kadar özel olduğunu unutmamak çok

önemlidir.

Kaynak: 365 Öneri: Çocuklarınızı Yetiştirmenize Yardımcı Olacak Yöntemler
Çeviri:Ayşe Bilge DİCLELİ

DEVAM EDECEK

İzleyiciler