hugs Pictures, Images and Photos

10.2.10

Parmak boyası, sulu boya, pastel boya, oyun hamuru, ebru vs.

Görsel sanatlar eğitimi kitabını paketleyip evin uzak köşesine yerleştirmeden önce evde kolayca yapılabilecek, çoğu da tarafımdan denenmiş ve başarılı sonuçlar alınmış, boya tariflerini eklemek istedim..
Satılan o rengarenk boyaların içinde hangi katkı madderinin olduğunu bilmediğim için benim tercihim hep doğal olanlarından yana oldu. İçine ne koyduğumuzu bilirsek , minicik ellere neyin dokunduğunu da bilmiş oluruz ve rahat oluruz sanırım..Kolay gelsin size..
Parmak boyası
Malzemeler: Kola, çeşitli renklerde toprak boyalar, 5-10 damla gliserin, bir tutam sabun rendesi
Kolanın hazırlanışı: Bir miktar buğday nişastası soğuk su ile kaşık yardımıyla karıştırılarak boza kıvamına getirilir. Bir çaydanlık içinde fokur fokur kaynayan su, yavaş yavaş ama kesintisiz bir şekilde sürekli karıştırarak ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadarkarıştırmaya ve kaynar su dökmeye devam edilir. Kola hazırlandıktan sonra üzerine bir kağıt örtülerek soğumaya bırakılır. Bir kaç gün saklanabilir. Ama sıcak havalarda çabuk bozulacağı için tüketileceği miktarda yapılması tarafımdan tavsiye edilir.
Parmak boyasının hazırlanışı: Hazırlamak istenen renk kadar kap alınır. Her kaba bir miktar kola ilave edilir. Toz boya ve parlaklık vermesi için bir kaç damla gliserin damlatılır. Bir miktar sabun rendesiyle karıştırılır.
Pastel boya
Malzemeler: İnce toz boya ve mum.
Hazırlanışı: Mum bir kapta eritilir. Bir miktar toz boya ve ılık suyla inceltilir. Erimiş mumla karıştırılır. Hazırlanan boya kalıplara dökülür.
Sulu boya
Malzemeler: Farklı renklerde toz boyalar, gliserin, arap zamkı, gazoz kapakları ve naylon bayan çorabı.
Hazırlanışı: Bir ölçü zamk üç ölçü su içinde erimesi için bir gün bekletilir. Bu eriğin bulunduğu kap içinde başka bir su dolu kabın içine oturtulur ve ısıtılır. Kıvama gelince naylon çorabın içinde süzülür. Toprak boyalar kaselere konur ve üzerine hazırlanan zamk dökülür. Karıştırarak ezilir. 7-8 damla gliserin ilave edilip karıştırılır. Çay kaşığı ile gazoz kapaklarının içine doldurulur. Kuruması için 3 gün bekletilir.
Ebru
Malzemeler: yağlı boya, terebentin, fırça, damlalık kağıt, su kabı, yoğunlaştırılmış su,
Suyun yoğunlaştırılması tuz, kola yada kitreyle yapılabilir. Piyasada satılan kitreye, kapladığı alanın 5- 6 katı su ilave edilir. Bir iki gün bekletildikten sonra, karışım ezilerek ve elekten geçirilerek homojen bir kıvam elde edilir. Boyanın uygulanacağı kaba dökülür, istenilen yoğunluğun sağlanması için su ilave edilebilir.
Terebentinle inceltilmiş boyalar , su yüzeyine fırça yada damlalıkla damlatılır. Kürdan gibi sivri uçlar yardımıyla boyalara şekil verilir. Su yüzeyinde oluşan görüntüler kağıda alınırken, kağıt kısa kenarındaki iki ucundan tutulur. Kabın içine tek seferde ve önce köşelerden yerleştirilir. Boşluk oluşmamasına dikkat edilir. Eğer boşluk oluşursa, toplu iğne batırılarak boşluklar giderilebilir. Kağıt suya batırılıp çıkarıldıktan sonra kağıt üzerindeki kalıntıları gidermek için su dolu bir kaba yine batırıp çıkarma işlemi yapılır. Yoğunlaştırılmış su üzerindeki boyalar gazete kağıdıyla temizlenebilir.
Tuz seramiği ( oyun hamuru)
Malzemeler: 1 ölçü un, 1 ölçü tuz, yarım ölçü su, birkaç damla zeytinyağı yada gliserin
Hazırlanışı: Un tuz ve su karıştırılır. Kayganlık vermesi için gliserin yada zeytinyağı eklenir. Hamur macun haline gelene dek yoğurulur. Renkli hamur elde etmek için guaj boya yada renkli toz boyalar eklenebilir. Yada yapılan çalışmalar kuruduktan sonra sulu boya yada guaj boya ile boyanabilir.
Kağıt hamuru
Hazırlanışı: Su dolu bir kovaya küçük kesilmiş kağıt parçaları konur. Bir iki gün bekletilerek erimeleri sağlanır. Kağıtların suyu sıkılarak alınır. Un yardımıyla hamur elde edene kadar yoğurulur.
Tutkallı boya
Parmak boyasına benzer. Geniş fırçalarla uygulanabilir. Damlatılarak yada sıçratılarak çeşitli çizgiler ve dokular oluşturulur.
Malzemeler. Toz boya, tutkal ve su.
Hazırlanışı: toz boya su ile karıştırılır. Tutkal ilave edilir. Boyanın yoğunluğu su ve tutkal miktarı değiştirilerek ayarlanabilir.
Şeker boyası
Tutkallı boyanın içine toz şeker ilave edilmesiyle oluşturulur. Toz şeker uygulamadan hemen önce ilave edilmelidir. Her renk ayrı kaplarda ve içlerinde plastik kaşıklar olmalıdır. Çocuklar kaşıklarla aldıkları boyaları damlatıp akıtalar çalışma yapabilirler. Resim kuruduğunda şekerler yüzeyde ışıltıların oluşmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler